Repertoire

Ons repertoir

In de loop der jaren hebben we een uitgebreid repertoire opgebouwd dat we blijven uitbreiden. Jaarlijks worden er altijd wel een paar nieuwe dansen aangeleerd waarna ze in première gaan. Zo blijft ons repertoire voor ons zelf én voor het publiek interessant.

Om een indruk te krijgen hieronder een aantal voorbeelden van wat wij zoals dansen. Laat u verrassen!

Hongarije - Berzencerol

Choreografie: Gusztáv Balázs

Een dansserie uit het dorp Berzence, Zuidwest-Hongarije. De serie begint met een stoere dans voor twee herders, die hun kunsten met hun herdersstokken tonen. Zij worden gadegeslagen door een vrouw die vervolgens een flessen-dans ten beste geeft.

De serie sluit af met een csárdás, de traditionele Hongaarse parendans, eerst langzaam dan snel.
Een, twee, drie is teveel ….    Csárdás!

India - Bollywood
Choreografie: Els Balazs

‘De kracht van vrouwen'. Een waar spectakestuk van trotse zelfbewuste vrouwen die een verhaal verteld wordt door hun rinkelende armbanden en daarbij de mannen op hun plek zetten.

Mexico - Jalisco
Choreografie: Traditioneel

Een andere regio met heel andere dansen. Wie kent niet de hoedendans Jarabe tapatio? Dames met kleurrijke wijde rokken en mannen met stoere kleding en laarzen met beslag. En natuurlijk de enorme sombrero's

Mexico - Veracruz
Choreografie: Traditioneel

De streek Veracruz en de grote havenstad Veracruz vormen de historische toegangspoort tot Mexico. Hier kwamen ooit de Spanjaarden Mexico binnen. De Spaanse invloeden zijn onder andere terug te vinden in de snelle stampjes, de kostuums en de waaiers. Typisch voor de streek Veracruz zijn de stralend witte kostuums. De golvende witte rokken van de danseressen symboliseren de oceaan. Hai la joc danst het betoverende La Bruja (de heks), een vrouwendans met kaarsjes op het hoofd, vervolgens de parendans El Huateque en een flitsende El Colas.

Nederland - Diversen
Choreografie: Emile Apol e.a.

Een van de Nederlandse kostuums is het Marken kostuum. Naast zee gerelateerde verhaallijnen leent dit kostuum zich ook uitstekend voor winterse taferen als de IJswals. Daarbij bleek eens in Letland dat zelfs bij +25℃ het begrip sneeuwballengooien ook daar bekend is.

Nederland - Diversen
Choreografie: Emile Apol e.a.

Nederlands is een rijke bron voor onze repertoire. Met name tijdens festivals in binnen en buitenland dansen wij vaak combinaties van traditionele dansen als de Vleegert, de Horlepiep en de Haarlemmerdijk met zelf gemaakte choreografieën als de Valse Zeeman. Daarbij merken we dat dans helemaal geen last heeft van taalbarrières, maar dat wij met onze choreografieën een internationale taal spreken.

Roemenië - Zigeunerdans
Choreografie: Daniël Sandu

Een zigeunerfeest met een vrolijke dans voor mannen en vrouwen: snelle voeten, knippende vingers, zwierende rokken. Een Roemeen belandt midden in het feestgedruis. Hij zet zijn beste beentje voor en wordt opgenomen door de groep dansende zigeuners. Dat belooft vuurwerk!
foto: Hanneke Luit

Roemenië - Transsylvanië
Choreografie: Emile Apol e.a.

Roemenië heeft een bijzonder rijke dansgeschiedenis en daar komt ook de naam 'Hai la joc' vandaan.
Wij hebben een afwisselende serie uit het zuiden van de Roemeense regio Transsylvanië, met o.a. Invirtita, een parendans met veel draaien, de Roemeense tegenhanger van de Hongaarse csárdás. Tijdens het winterfeest worden geiten nagespeeld: voor het nieuwe jaar wordt uitbreiding van de kuddes en een goede oogst afgedwongen.

Turkeije - Van Middellandse- tot Zwarte zee
Choreografie: Ersin Seyhan

In deze serie reizen we van Zuid-Turkije aan de Middellandse Zee naar Noord-Turkije aan de Zwarte Zee. We maken kennis met de veelzijdigheid van de Turkse dans. De serie begint met twee lepeldansen uit Konya en Silifke, waarbij de lepels het ritme ondersteunen. De choreografie eindigt met de snelle, energieke dansstijl Horon, die gevonden wordt aan de Zwarte Zee. De snelle passen en schouderbewegingen symboliseren de ansjovis die uit de Zwarte Zee. wordt gevangen. Deze serie wordt gedanst in kleurrijke kostuums uit Silifke.

Tsjerkessië - Tsjerkessisch
Choreografie: Kadir Sonuk

De Tsjerkessen zijn een Noord-Kaukasische bevolkingsgroep. Deze serie bestaat uit vier traditionele dansen. Van ingetogen en gracieus tot trots en stoer. Kenmerkend voor deze dansstijl is dat op de voorvoet wordt gedanst en dat er veel armbewegingen worden gebruikt. Door de snelle voetbewegingen in combinatie met de opgestrekte houding van de dansers lijkt het alsof ze over het podium glijden. Het kostuum is speciaal gemaakt voor Hai la joc in Majkop, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Adygea waar een groot deel van de Tsjerkessen woont.